Vidróczki Néptánciskola

A Vidróczki Néptáncegyüttes 1962-ben alakult, a nevét a Mátra és a Bükk híres-hírhedt betyárjától, Vidróczky Marcitól kölcsönözte.

Az együttes célja, a magyar nyelvterület hagyományos paraszti kultúrájának megismerése, továbbéltetése, az eredetihez hű színpadi megjelenítése.

A PRO CIVITATE díjas együttes fennállása óta számtalan hazai és külföldi díjat nyert, Európa valamennyi országában megfordult, ezen kívül Afrikában és Ázsiában is

A Heves Megyei Príma Díjas közösség 2014-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjban részesült.

Az együttes társrendezője a „GYÖNGY” Nemzetközi Folklórfesztiválnak. A fesztivál szellemisége, alapprogramja, lebonyolítása is az együttes szakmai tapasztalataira épül napjainkig.

Az együttes a kis létszámú, rövid műsoroktól az egész estét betöltő, szerkesztett, önálló műsorig terjedő bemutatókra is képes, amely felöleli a magyar nyelvterület hagyományos tánckincsének majd az egészét

Az együttes szinte fennállása óta folyik utánpótlás nevelés, az eltelt évtizedek alatt több mint ezer gyerek, ismerkedett meg tánc- és zenei hagyományainkkal és ebből a jelentékeny létszámból az együttes több hivatásos táncost is kinevelt már. Az együttes táncosai közül többen választották a táncpedagógusi hivatást, ez tette lehetővé, hogy kizárólag gyöngyösi, saját erőből valósítsuk meg terveinket. 2005-2014-ig művészeti iskolai keretek között folyt az oktatás, ezt követően tértünk vissza a korábbi néptánciskolai formához, az művészeti iskolai oktatás színvonalának megtartásával.

Az együttest a Vidróczki Alapítvány működteti, amely közhasznú alapítvány (3200 Gyöngyös, Barátok tere 3. adószám: 19132248-1-10)

Hitvallásunk, hogy a népi műveltség, a hagyományos paraszti társadalom megismerése a mai kultúra számára fontos információkat hordoz. A népművészet fennmaradt, alkotásai kiállták az idők próbáját, több ezer éven át, generációkon keresztül csiszolódtak, és alkalmasak a mai gyerekek, fiatal felnőttek nevelésének eszközévé válni. A folklór, és különböző területei a népzene, a népdal, néptánc, népi játék lehetőséget nyújtanak a gyermekek zenei és mozgáskultúrájának fejlesztésére, személyiségük formálására, az egyén és a közösség együttes élménye révén az ember, alkotó, kapcsolatteremtől képességének kibontakoztatására.

Célunk a színvonalas működés, műsorszolgáltatás, oktatás megteremtése mellett, hogy minden tagunk jól érezze magát ne csak a próbákon, foglalkozásokon, hanem az év során rendezvényeinken, melyek a „jeles napok”, hagyományos naptári ünnepek köré csoportosulnak.

Azt szeretnénk, ha minden nap számítana, minden napunk legyen jeles, melyet hagyományaink megismerésével, ápolásával töltünk.

Ombódi András,együttesvezető

                                                                                                                 

 

                                                       

http://www.vidroczki.hu